What do you do in case of an accident?

What do you do in case of an accident?

iAsig

In articolele anterioare ti-am explicat ce inseamna si cum functioneaza polita Carte Verde, dar si modul in care se formeaza pretul asigurarii RCA. De aceasta data as vrea sa-ti explic cum trebuie sa procedezi in caz de accident si esti asigurat RCA.


  • In cazul unui accident unde pagubele nu sunt estimate ca fiind mai mari de 15.000 de lei, soferii au polita RCA, iar conducatorul vinovat isi recunoaste vina se va incheia o constatare amiabila intre cei doi.
  • Conducatorii auto implicati in accident isi vor prezenta actele de identitate, iar soferul vinovat va da o copie a politei sale RCA celuilalt sofer;
  • Soferii vor completa hartia de constatare amiabila care contine data si locul producerii accidentului, informatii despre conducatorii implicati, date privind circumstantele in care a avut loc accidentul, precum si schita accidentului;
  • Soferul pagubit va contacta asiguratorul soferului vinovat pentru deschiderea dosarului de dauna;
  • Asiguratorul il va despagubi pe soferul nevinovat, iar cel vinovat isi va repara masina pe cheltuiala proprie.
  • Daca accidentul nu poate fi constatat amiabil intrucat pagubele nu pot fi estimate si/sau exista victime, acesta va fi intocmit de catre Politia Rutiera.

In concluzie, daca accidentul este minor si nu implica victime, conducatorii auto pot deschide dosarul de dauna direct la asigurator fara a mai fi necesara interventia Politiei Rutiere. Insa daca accidentul este unul grav este necesar sa chemati Politia pentru constatarea accidentului.