Prezentele Condiţii speciale de asigurare medicală pentru călătorii în străinătate (în continuare – Condiţii de asigurare) sunt elaborate în corespundere cu Legea Republicii Moldova cu privire la asigurări nr.407-XVI din 21 decembrie 2006, Codul Civil al Republicii Moldova în redacția din 01.03.2019, alte acte normative în vigoare şi regulamentele interne ale I.M. C.I.A. „TRANSELIT” S.A. Condițiile de asigurare stabilesc principiile de bază ale asigurării, modul încheierii și executării contractelor de asigurare, care prin înțelegere comună dintre părți, pot include și alte prevederi suplimentare, care nu contravin legislației Republicii Moldova.
Accident – evenimentul subit (întâmplător), imprevizibil generat de un factor provenit din afară şi fără voinţa Asiguratului care are ca efect leziunea corporală, tulburarea sănătăţii sau decesul acestuia.
Asigurat – persoană fizică care are încheiat un Contract de asigurare cu Asigurătorul şi este participant la asigurare, care în schimbul primei de asigurare are dreptul să primească despăgubirea sau suma asigurată stipulată în Poliță /Contract în cazul producerii riscului respectiv.
Asigurător – Întreprinderea Mixtă Compania Internațională de Asigurări „TRANSELIT” S.A., persoana juridică înregistrată în Republica Moldova, care deține licența pentru desfășurarea activității de asigurare și care își asumă obligația, în schimbul primei de asigurare încasate, să efectueze asigurarea de cheltuieli medicale a persoanelor care pleacă peste hotare.
Asigurarea pentru călătorii Multiple – perioada sumară în zile de răspundere a Asigurătorului pe parcursul valabilității poliței de asigurare în cazul călătoriilor multiple peste hotare.
Beneficiar al asigurării – Asiguratul sau persoana desemnată expres în calitate de Beneficiar în Contractul de asigurare medicală pentru persoanele care călătoresc în străinătate, autorizată să încaseze suma asigurată în cazul decesului Asiguratului. În cazul în care există mai mulţi beneficiari desemnaţi, aceştia au drepturi egale asupra cotei-parţi din suma asigurată. Înlocuirea sau revocarea beneficiarului se permite oricând în cursul executării contractului încheiat. În cazul în care unul dintre beneficiari a contribuit esenţial la decesului Asiguratului, fapt confirmat prin hotărâre judecătorească definitivă, suma asigurată se va plăti celorlalţi beneficiari desemnaţi sau moştenitorilor legali.
Caz asigurat – constă în producerea riscului asigurat care naște obligația Asigurătorului să plătească despăgubirea de asigurare. Este situaţie în care Asigurătorul se obligă să asigure acordarea serviciilor medicale şi deservire prevăzute de prezentele condiţii, determinate de tulburarea sănătăţii sau decesul Asiguratului în urma unor îmbolnăviri subite sau a unui accident survenit în timpul aflării lui peste hotare în perioada de asigurare.
Cazul de necesitate urgentă – reprezintă acea situație în care, în lipsa unei îngrijiri medicale imediate, viața Asiguratului sau sănătatea sa fizică ar fi puse în pericol sau s-ar produce daune ireparabile sănătații fizice a acestuia; de asemenea, sunt considerate cazuri de necesitate urgentă și situațiile în care, datorită simptomelor bolii Asiguratului (ca de ex. pierderea cunoștinței, sângerare, febra mare, stare de voma etc.) sau ca o consecință a unui accident sau a unei vătămări severe bruște a sănătății Asiguratului, acesta necesită îngrijire medicală imediată.
Compania de asistenţă (assistance) – persoana juridică care, în cadrul asigurărilor de persoane, acordă asistenţă Asiguratului (beneficiarului) în caz de producere a riscului asigurat, care constă în organizarea prestării către asigurat (beneficiar) a serviciilor tehnice, medicale, financiare, juridice (servicii de asistență şi management al plăţilor şi regularizarea pretenţiilor în cadrul asigurării de cheltuieli medicale în ţările indicate în Poliță ). Compania de asistență este autorizată de către Asigurător să acționeze în numele său.
Contract de asigurare – act încheiat prin care o parte (Contractantul asigurării) se obligă să plătească celeilalte părți (Asigurător) prima de asigurare, iar Asigurătorul se obligă să plătească Asiguratului, beneficiarului asigurării o prestație bănească (despăgubire de asigurare) la producerea cazului asigurat în interiorul perioadei de asigurare.
Contractant al asigurării – persoană fizică sau juridică care încheie Contractul de asigurare pentru asigurarea unui risc privind o altă persoană şi se obligă faţă de Asigurător să plătească prima de asigurare, fără a obţine calitatea de asigurat. Contractantul poate avea și calitatea de Asigurat.
Despăgubirea de asigurare (indemnizația) – suma pe care Asigurătorul o datorează Asiguratului în vederea compensării pagubei produse de evenimentul asigurat.
Evacuare medicală – transportarea Asiguratului / beneficiarului asigurării la o instituţie medicală specializată.
Franşiza – parte din prejudiciu suportată de asigurat, care este stabilită în calitate de sumă fixă sau de procent din despăgubirea de asigurare ori din suma asigurată şi care este prevăzută în Contractul de asigurare; cheltuieli suportate de către asigurat (reţinerea proprie).
Îmbolnăvire subită – boala sau tulburarea imprevizibilă a sănătăţii survenită brusc care pune în pericol viaţa Asiguratului / beneficiarului asigurării şi necesită intervenţie medicală de urgenţă.
Obiectul asigurării – constituie interesele patrimoniale ale Asiguratului legate de cheltuielile pentru asistenţă medicală urgentă şi de serviciile de deservire acordate lui la survenirea cazului de asigurare pe perioada aflării peste hotare.
Polița de asigurare – document prin care se confirmă încheierea Contractului de asigurare medicală pentru călătorii în străinătate.
Repatriere medicală – transportarea Asiguratului aflat în străinătate la indicaţia medicului până la țara de domiciliu permanent sau până la cea mai apropiată de domiciliu instituţie medicală, în limita prevăzută în Polița de asigurare pentru repatriere.
Repatrierea post-mortem (a corpului neînsufleţit)– transportarea corpului neînsufleţit al Asiguratului în ţara de reşedinţă permanentă în cazul decesului acestuia peste hotare în perioada de asigurare, în limita prevăzută în Polița de asigurare pentru repatriere.
Riscul asigurat – fenomen, eveniment sau grup de fenomene sau evenimente prevăzute în Contractul de asigurare, care odată produse, pot genera prejudicii vieţii, sănătăţii Asiguratului şi în legătură cu producerea cărora apar obligaţiile contractuale ale Părţilor.
Prima de asigurare – reprezintă suma pe care Asiguratul / Contractantul asigurării este obligat să o plătească Asigurătorului, la eliberarea poliţei de asigurare, în modul şi în termenul prevăzut de Contractul de asigurare, în schimbul preluării de către Asigurător a riscului asigurat. Prima de asigurare este suma de bani (în valută naţională) calculată în baza tarifelor de prime de asigurare în vigoare la momentul încheierii Contractului de asigurare şi în conformitate cu cursul oficial de schimb al valutei forte valabil la data încheierii Contractului de asigurare, calculată şi înscrisă în Polița de asigurare.
Suma asigurată – limita maximă a răspunderii Asigurătorului în cazul producerii evenimentului pentru care s-a încheiat Contractul de asigurare. Este suma bănească în limita căreia Asigurătorul acoperă cheltuielile medicale şi de asistenţă pentru cazurile survenite peste hotare în perioada de asigurare, incluzând şi cheltuielile de evacuare medicală (repatriere), repatrierea corpului neînsufleţit.
Ţara (teritoriul) de aflare, statul străin – statul, cetăţean al căruia Asiguratul nu este şi pe teritoriul căruia nu locuiește permanent.